Fänkål, grönsaksbox

Foeniculum vulgare

Användas som medicinalväxt, kryddväxt eller grönsak. Får ett vackert lakritsdoftande bladverk som påminner om dill till utseendet.
Fänkål är perenn och blir cirka 1,5 meter hög. Bladen är mycket finflikiga och doftar aromatiskt med en lätt lakritston. Under blomningstiden utvecklas stjälkar med kraftiga, bleka förtjockningar vid markytan. Blommorna är tämligen oansenliga och gula och växer i flockar. Efter blomningen bildas relativt stora, avlånga frön, cirka 5 millimeter. Hela växten innehåller eteriska oljor.
Trivs bäst i soliga varma lägen på väldränerad, näringsrik och kalkrik jord. Är perenn i de södra delarna av Sverige.

De torkade fröna används hela, stötta eller malda till sås, fiskrätter och som brödkrydda. Blad och stjälkar och speciellt de förtjockande, blekta delarna av stjälken används i matlagning. Färsk fänkål användas griljerad eller till sallader. Vid upphettning försvinner lakritsaromen. Förr var fänkål en användbar medicinalväxt då den visar sig vara bra mot slemhosta, väderspänningar och ögonirritationer.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Hönsgödsel, Naturgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader