Fänkål

Foeniculum vulgare

Används som kryddväxt eller grönsak. Får ett vackert lakritsdoftande, dilligt bladverk. Trivs bäst på soliga platser.
Hos fänkål är bladen mycket finflikiga och doftar aromatiskt med en lätt lakritston. Under blomningstiden utvecklas stjälkar, med kraftiga, bleka förtjockningar vid markytan. Blommorna är tämligen oansenliga och gula och växer i flockar. Efter blomningen bildas relativt stora, avlånga frön, cirka 5 millimeter. Hela växten innehåller eteriska oljor. Blir cirka 1,5 meter hög.
De torkade fröna används hela, stötta eller malda till sås, fiskrätter och som brödkrydda. Blad och stjälkar och speciellt de förtjockande, blekta delarna av stjälken används i matlagning. Färsk fänkål användas griljerad eller till sallader. Vid upphettning försvinner lakritsaromen.

Trivs bäst i soliga varma lägen på väldränerad, näringsrik och kalkrik jord. Är perenn i de södra delarna av Sverige

Förr i tiden så gjorde man trollpåsar med fänkålsfrön som hängdes om halsen på barn för skydd emot troll och onda makter. Dessa påsar eller knippen kunde även hängas i dörrposter för att skydda sitt hem.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader