Pepparmynta 'Spearmint'

Mentha x piperita

Perenn kryddväxt som får ett mörkgrönt, aromatiskt bladverk med en frisk doft och smak av pepparmynta. Blommar med rosavita blommor och sprider sig kraftigt med utlöpare. Trivs i soligt läge i väldränerad, kalkrik jord.
Starkväxande perenn som växer upprätt och sprider sig kraftigt med underjordiska utlöpare och bildar frodiga mattor. Vackert mörkgrönt bladverk som har en stark pepparmyntsdoft och smak. Det aromatiska bladverket används färsk eller torkad som krydda och smaksättare av till exempel te, bakverk, desserter och maträtter. Bladen smakar mest om de skördas före blomning. Blommar med små rosavita blommor som sitter i avlånga klasar på stjälktopparna. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs bäst på solig plats i väldränerad, lätt fuktighetshållande och gärna kalkrik, jord. Vacker växt för kryddlandet eller i prydnadsrabatten. Sprider sig lätt. För att begränsa spridningen kan myntan planteras i en nedgrävd kruka utan botten. Går också att plantera i kruka men bör då övervintras frostfritt för att klara vintern. Pepparmynta planterad i rabatt övervintrar utomhus.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Örtjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till marknivå