Pepparrot 'Wallen'

Armoracia rusticana

Pepparrot är en flerårig ört som odlas för sin kryddiga rotstam.
Pepparroten bildar kraftiga rosetter med långa stora blad ur vilka det kommer vita, doftande blommor. Bildar kraftiga rötter som är ljust gulbruna, det är rötterna man använder i matlagning. Går att skörda under hela säsongen och går att odla i större delen av landet så länge plantan undviker vinterfuktighet. Är plantan nysatt så är de första rötterna skördeklara först i november samma år. När plantan är väletablerad sprider den sig lätt. Begränsa den genom att gräva ner en hink utan botten om du vill hålla den i schack. Beskär bort de vissna bladen på senvintern. Under växtsäsongen behöver den inte beskäras ovan jord.
Pepparrot har under lång tid använts som naturläkeväxt och sades förr hjälpa mot såväl fattigdom om man lade en bit i plånboken som skydd mot huggormar. Nuförtiden anses den lindra reumatism samt invärtes, ihop med honung, vara hostdämpande.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till marknivå, Beskärning är inte nödvändig
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid