Pepparrot

Armoracia rusticana

Kulturväxt som bildar köttiga rötter med stark distinkt smak. Mycket lättodlad perenn som ger bäst skörd i det soliga läget.
Mycket lättodlad smaksättare som sprider sig kraftigt med köttiga rötter som förvedas med åldern. Rötterna används som smakförstärkare i köket med sin distinkta starka smak. Upprättväxande, kraftiga blad på långa stjälkar. Blommar med vita oansenliga blommor.

Trivs bäst i soliga lägen på näringsrik, fuktighetshållande jord. Är en ganska näringskrävande växt som bör planteras i kompostjord, täckas med gräsklipp och gödslas med tillexempel hönsgödsel under tillväxtsäsongen.

Pepparroten är en gammal kulturväxt som är perenn och härdig i hela Sverige. Vid odling av pepparrot skördas den kraftiga pålroten som bildas. Det bildas även sidorötter, de används främst till förökning men går även bra att använda i köket. Rötter kan skördas från sensommar fram till vår så länge inte det är tjäle. På våren föryngras plantorna genom att de smala sidorötterna plantera om. Sprider sig kraftigt och bör planteras där den kan kontrolleras.

Kallas även för Nordens Wasabi.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
Januari, Februari, Mars, Augusti, September, Oktober, November, December
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid