Wasabi

Eutrema japonicum

Intressant kryddväxt med frodigt bladverk och vita små blommor.
Grönt, frodigt bladverk och buskigt växtsätt. Bladen är vackra och rundade, lätt njurformade. Får vita, små blommor på stänglar.
Utvecklas bäst i halvskugga eller skugga på fuktig, väldränerad och humusrik jord. Lämplig i woodland eller planterad vid vatten, går även bra i kruka om jorden hålls fuktig. Plantan kan klara milda vintrar på friland (ner till -10 grader), vintertäckes med löv/granris eller förvara mörkt och frostfritt.

Välkänd krydda som används flitigt i det japanska köket. Wasabipasta tillverkas av växtens rot men alla växtdelar går att äta. När plantan är ungefär 50 cm hög är roten cirka två cm grov och går att skörda. Wasabi växer vilt i Japan och kallas också för japansk pepparrot.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader