Adriafikon 'Brown Turkey'

Ficus carica Adriafikon-Gruppen

Frodigt fikonträd med rundat växtsätt och stora, dekorativa blad. Ger rikliga skördar av frukter med lila täckfärg och saftigt rosarött fruktkött. För solvarma lägen. Vinterförvaras ljust, kallt och frostfritt. Övervintrar i växtzon 1 planterad på skyddad växtplats.
Vackert fikonträd med kompakt växtsätt och stora frodiga, gröna blad som är djupt skurna och femflikiga. Bladen får vacker gyllengul höstfärg. Blommar med oansenliga gröna blommor. Får frukter med lila täckfärg och saftigt rosarött fruktkött. Det tar vanligen två säsonger för ett fruktanlag att mogna till en skördeklar frukt. Självfertil.

Trivs i full sol på varma, skyddade platser. Planteras i väldränerad och mullrik jord. Vinterförvaras ljust, kallt och frostfritt, gärna med en växtlampa om växten har börjat vegetera. Kan vinterförvaras mörkt och kallt, eftersom den är lövfällande behöver den då ljust läge igen i februari. Sorten kan övervintra utomhus i växtzon 1 planterad på skyddad växtplats.

Underhållsbeskärning kan göras efter skörd eller på senvintern för att plantan ska få ett kompaktare växtsätt, och för att stimulera fruktsättningen. Klipp bort skadade, korsande eller inåtväxande grenar. Fikon blöder lätt och en hårdare uppbyggnadsbeskärning bör därför göras under plantans viloperiod (sen höst till sen vinter).

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 0-5° C. Vattna <1 ggr/månad
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid