Afrikas blå lilja Summer Love ™ Blue

Agapanthus

Vacker medelhavsväxt med ljuvlig blomning i blått, blommorna formar bollar och sitter på höga stänglar. Sorten har ett kompakt växtsätt och blommar både tidigt och under lång tid. För soliga lägen. Vinterförvaras ljust och frostfritt.
Tuvbildande medelhavsväxt med grönt, frodigt bladverk och läckra trumpetformade blommor i blått. Blommorna samlas i bollar på höga, kraftiga stänglar och lockar till sig våra pollinatörer. Utmärkande för Summer Love ™-serien är att de blommar tidigt och länge, blommorna sitter på stabila stänglar och de har ett kompakt växtsätt.

Utvecklas bäst på solig plats, planterad i fuktig och väldränerad jord. Om sommaren är extremt varm trivs den bättre i halvskugga. Planteras med fördel i kruka för att underlätta vinterförvaring. Vinterförvaras ljust, svalt och frostfritt. Klipp bort vissna blomstänglar men låt bladen vara kvar. Vattna ytterst sparsamt under vinterförvaringen. Till våren, när frostrisken är över, lyfts krukan ut igen. Omplanteras på våren vart 3–4 år eller när det blir trångt för rötterna i krukan.

Agapanthus har på svenska fått namnet Afrikas blå lilja. I blomsterspråket står växten för kärlek och tillgivenhet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Övervintring:
Ljust, 6-12° C. Vattna 1 ggr/mån
Jordmån:
Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Yrkesodlarjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig