Bergamott

Citrus x limon Bergamia-Gruppen

Odla bergamott. Starkt sötdoftande blommor följt av gula, päronformade frukter. För solvarma, skyddade lägen. Övervintras ljust, svalt och frostfritt. Skördeklara frukter vid inköp bör ej ätas och är enbart till dekoration, de frukter som följer kan däremot konsumeras.
Litet träd med oregelbunden krona och mörkgröna, läderartade blad. Blomman är vit, enkel, porslinslik och ytterst väldoftande, ibland svagt rosa på undersidan. Frukten är gul och päronformad, odlas främst för sitt skal, ur vilket en eterisk olja, bergamottolja, utvinns genom pressning. Oljan är gul eller grön till färgen och har citrusaktig doft och något bitter smak. Frukten har en smakrik zest och juicen påminner om lime i smaken. Bergamott används bland annat som smaksättare i den klassiska te-blandningen Earl Grey.

Underlätta eventuellt pollineringen med hjälp av en pensel, särskilt om växten står inomhus. När trädet blommat kan det ta upp till ett år innan frukten utvecklas.

Utvecklas bäst på varm, solig plats, gärna vindskyddad. Övervintras ljust och frostfritt och vattnas då sparsamt. Optimal temperatur är omkring 10 grader. Citrusträd mår bäst av mycket ljus även vintertid, använd därför växtbelysning för att kompensera de korta soldagarna. När det sedan är över 10 plusgrader på natten kan du ta ut ditt träd. Vänj det vid solljuset långsamt så att inte bladen bränns.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 6-12° C. Vattna 1 ggr/mån
Jordmån:
Kemiskt sur jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Medelhavsnäring
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
September, Oktober, November
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid