Blodapelsin ’Doppio Sanguigno’

Citrus meyeri x sinensis

Odla dina egna blodapelsiner. Starkt sötdoftande blommor följt av vackra rödstrimmiga frukter. För solvarma, skyddade lägen. Övervintras ljust, svalt och frostfritt. Skördeklara frukter vid inköp bör ej ätas och är enbart till dekoration, de frukter som följer kan däremot konsumeras.
Litet träd med oregelbunden krona och mörkgröna, läderartade blad. Blomman är vit, enkel, porslinslik och ytterst väldoftande, ibland svagt rosa på undersidan. Lågväxande sort som får mörkorange frukter med en dekorativ, karminröd täckfärg som uppträder som ränder längs med frukten. Fruktköttet skiftar i röda toner och är mycket saftigt. Smaken är lätt sur och påminner om smaken mellan citron och apelsin.

Underlätta eventuellt pollineringen med hjälp av en pensel, särskilt om växten står inomhus. När trädet blommat kan det ta upp till ett år innan frukten utvecklas.

Utvecklas bäst på varm, solig plats, gärna vindskyddad. Övervintras ljust och frostfritt och vattnas då sparsamt. Optimal temperatur är omkring 10 grader. Citrusträd mår bäst av mycket ljus även vintertid, använd därför växtbelysning för att kompensera de korta soldagarna. När det sedan är över 10 plusgrader på natten kan du ta ut ditt träd. Vänj det vid solljuset långsamt så att inte bladen bränns.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 6-12° C. Vattna 1 ggr/mån
Jordmån:
Näringsrik jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Medelhavsnäring
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid