Citrus 'Kucle'

Citrus

En korsning mellan clementin och kumquat. Ljuvligt doftande blommor och en känsla av medelhav. För solvarma, skyddade lägen. Övervintras ljust, svalt och frostfritt. Skördeklara frukter vid inköp bör ej ätas och är enbart till dekoration, de frukter som följer kan däremot konsumeras.
Vackert litet träd med ett tätt och buskigt växtsätt. Mörkgrönt bladverk, blanka, spetsiga och läderartade blad. Blommar med vita, enkla, porslinslika och ytterst väldoftande blommor följt av frukter. Underlätta eventuellt pollineringen med hjälp av en pensel, särskilt om växten står inomhus. När trädet blommat kan det ta upp till ett år innan frukten utvecklas. Sorten kan bära rikligt med små orangeröda frukter. Frukterna är lämpliga för tillverkning av marmelad. Blir cirka 3 gånger större än kumquat.

Utvecklas bäst på varm, solig plats, gärna vindskyddad. Övervintras ljust och frostfritt och vattnas då sparsamt. Optimal temperatur är omkring 10 grader. Citrusträd mår bäst av mycket ljus även vintertid, använd därför växtbelysning för att kompensera de korta soldagarna. När det sedan är över 10 plusgrader på natten kan du ta ut ditt träd. Vänj det vid solljuset långsamt så att inte bladen bränns.

En korsning mellan clementin och kumquat.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 6-12° C. Vattna 1 ggr/mån
Jordmån:
Näringsrik jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Medelhavsnäring
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Januari, Februari, Oktober, November, December
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid