Fikon 'Gudhjem'

Ficus carica

Köp online hos oss
Frodigt fikonträd med stora, gröna blad och härliga stora, brungröna frukter med röd solsida och rött fruktkött. Ger rikliga skördar. För solvarma lägen. Vinterförvaras frostfritt men kan övervintra utomhus i växtzon 1 på skyddad växtplats.
Upprättväxande sort med stora gröna blad som senare får vacker gyllengul höstfärg. Växer långsamt. Blommar med oansenliga gröna blommor. Ger rikliga skördar av frukter med god sötma. Frukterna är stora och gröna, med röd solsida. Det tar vanligen två säsonger för ett fruktanlag att mogna till en skördeklar frukt. Självfertil.

Trivs i full sol på varma, skyddade platser. Planteras i väldränerad och mullrik jord. Vinterförvaras ljust, kallt och frostfritt, gärna med tillskottsbelysning från växtlampa om växten har börjat vegetera. Kan även vinterförvaras mörkt och kallt, men då den är lövfällande behöver den då ljust läge igen i februari. Sorten övervintrar utomhus i växtzon 1 på skyddad växtplats.

Underhållsbeskärning kan göras efter skörd eller på senvintern för att plantan ska få ett kompaktare växtsätt, och för att stimulera fruktsättningen. Klipp bort skadade, korsande eller inåtväxande grenar. Fikon blöder lätt och en hårdare uppbyggnadsbeskärning bör därför göras under plantans viloperiod (sen höst till sen vinter).

Sorten härstammar från Gudhjem på Bornholm.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 0-5° C. Vattna <1 ggr/månad, Mörkt, 0-5° C. Vattna endast 2-3 ggr/vinter
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Augusti, September, Oktober
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid