Fikon

Ficus carica

Köp online hos oss
Vackert litet träd med stora, härligt gröna blad. Brunlila frukter och saftigt, rosarött fruktkött. För solvarma växtplatser. Vinterförvaras ljust, kallt och frostfritt.
Fikonträd på stam med stora, frodiga, gröna blad som är djupt skurna och femflikiga. Bladen får vacker gyllengul höstfärg. Blommar med oansenliga gröna blommor. Får stora lilafrukter med rödaktigt fruktkött. Det tar vanligen två säsonger för ett fruktanlag att mogna till en skördeklar frukt.

Trivs i full sol på varma, skyddade platser. Planteras i väldränerad och mullrik jord. Vinterförvaras ljust, kallt och frostfritt, gärna med en växtlampa om växten har börjat vegetera. Kan vinterförvaras mörkt och kallt, då den är lövfällande behöver då ljust läge igen i februari.

Underhållsbeskärning kan göras efter skörd eller på senvintern för att plantan ska få ett kompaktare växtsätt, och för att stimulera fruktsättningen. Klipp bort skadade, korsande eller inåtväxande grenar. Fikon blöder lätt och en hårdare uppbyggnadsbeskärning bör därför göras under plantans viloperiod (sen höst till sen vinter).

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 0-5° C. Vattna <1 ggr/månad, Mörkt, 0-5° C. Vattna endast 2-3 ggr/vinter
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
September, Oktober
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid