Fingercitron

Citrus medica var. sarcodactylis

Citrusväxt med väldigt speciella frukter som liknar händer med många fingrar. Ljuvligt doftande blommor och en känsla av medelhav. För solvarma, skyddade lägen. Övervintras ljust, svalt och frostfritt. Skördeklara frukter vid inköp bör ej ätas och är enbart till dekoration, de frukter som följer kan däremot konsumeras.
Vackert litet träd med ett oregelbundet växtsätt. Grönt bladverk och blanka, läderartade blad. Gröna, vassa tornar längs grenverket. Blommar med vita, enkla, porslinslika och ytterst väldoftande blommor följt av gula, speciella frukter som liknar händer med många fingrar. Frukterna har knappt något fruktkött men frukten är aromatisk och kan användas i matlagning och som smaksättare till sprit.

Underlätta eventuellt pollineringen med hjälp av en pensel, särskilt om växten står inomhus. När trädet blommat kan det ta upp till ett år innan frukten utvecklas.

Utvecklas bäst på varm, solig plats, gärna vindskyddad. Trivs i väldränerad, lätt fuktighetshållande och kemiskt sur jord. Övervintras ljust och frostfritt, vattnas då sparsamt. Optimal temperatur är omkring 10 grader. Citrusträd mår bäst av mycket ljus även vintertid, använd därför växtbelysning för att kompensera de korta soldagarna. När det sedan är över 10 plusgrader på natten kan du ta ut ditt träd. Vänj det vid solljuset långsamt så att inte bladen bränns.

Kallas på engelska för Buddhas hand. I Asien används frukten som en tempelgåva till Buddha.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 6-12° C. Vattna 1 ggr/mån
Jordmån:
Kemiskt sur jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
September, Oktober, November
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid