Limequat

Citrus x floridana

Mindre citrusträd som bär rikligt med frukt. Korsning mellan lime och kumquat. I fruktdisken kallas frukterna för lemonsnack eller citronsnack och äts med skalet på för att den söta smaken ska framträda. Utvecklas bäst i solvarma lägen. Övervintras ljust, svalt och frostfritt. Skördeklara frukter vid inköp bör ej ätas och är enbart till dekoration, de frukter som följer kan däremot konsumeras.
Vackert litet träd med ett oregelbundet växtsätt. Grönt bladverk och blanka, läderartade blad. Gröna, vassa tornar längs grenverket. Blommar med vita, enkla, porslinslika och ytterst väldoftande blommor följt av små gulgröna frukter. Frukten är stor som en valnöt och smaken påminner om lime, skalet är sött i smaken. Används på samma sätts som lime, men kan också ätas hela.

Underlätta eventuellt pollineringen med hjälp av en pensel, särskilt om växten står inomhus. När trädet blommat kan det ta upp till ett år innan frukten utvecklas.

Utvecklas bäst på varm, solig plats, gärna vindskyddad. Övervintras ljust och frostfritt och vattnas då sparsamt. Optimal temperatur är omkring 10 grader. Citrusträd mår bäst av mycket ljus även vintertid, använd därför växtbelysning för att kompensera de korta soldagarna. När det sedan är över 10 plusgrader på natten kan du ta ut ditt träd. Vänj det vid solljuset långsamt så att inte bladen bränns.

Korsning mellan lime och kumquat, ursprungligen från Florida.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 6-12° C. Vattna 1 ggr/mån
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Putsa lätt
Beskärningstid:
På våren
Mognadstid:
September, Oktober, November
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid