Mandel

Prunus dulcis

Dekorativt träd med en rundad, oregelbunden krona. Blanka, gröna, lansettliknande blad som får rödorange höstfärg. Blommar med vitrosa blommor på bar kvist. Bildar sammetslena, gulgröna frukter med mandlar i. Trivs varmt och soligt på väldränerad, kalkrik jord.
Bildar ett vackert träd med något oregelbunden och rundad krona. Friskt grönt bladverk av smala, lansettliknande, blanka blad som får en rödorange höstfärg. Blommar tidigt redan i mars-april med enkla, ljusrosa blommor på bar kvist som fyller hela trädet. Bildar sammetslena, gulgröna frukter som innehåller ett frö som är en mandel.

Trivs i varmt, skyddat och soligt läge, gärna mot en husvägg eller i växthus. Planteras i väldränerad, närings- och kalkrik jord. Om knoppsprickningen börjar när det fortfarande finns risk för nattfrost är det viktigt att täcka plantan med fiberduk eller säckväv. Glöm dock inte att täcka av på dagen så bin och andra pollinatörer får tillgång till blomman. Kan kräva lite hjälp med pollinering om det står i växthus eller liknande.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 1
Planteringsavstånd (cc):
3 m
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)