Papeda

Citrus hystrix

Odla dina egna papeda. Ljuvligt doftande blommor följt av små gulgröna frukter, påminner om citron i smaken. För solvarma, skyddade lägen. Övervintras ljust, svalt och frostfritt. Skördeklara frukter vid inköp bör ej ätas och är enbart till dekoration, de frukter som följer kan däremot konsumeras.
Vackert litet träd med ett oregelbundet växtsätt. Mörkgrönt bladverk med blanka, läderartade och rundade blad. Gröna, vassa tornar längs grenverket. Blommar med vita, enkla, porslinslika och ytterst väldoftande blommor. Därefter växer små, gulgröna frukter fram. Smaken påminner om citron. Bladen fungerar som smaksättare i matlagning, säljs ofta som 'limeblad' i butiker.

Underlätta eventuellt pollineringen med hjälp av en pensel, särskilt om växten står inomhus. När trädet blommat kan det ta upp till ett år innan frukten utvecklas.

Utvecklas bäst på varm, solig plats, gärna vindskyddad. Övervintras ljust och frostfritt och vattnas då sparsamt. Optimal temperatur är omkring 10 grader. Citrusträd mår bäst av mycket ljus även vintertid, använd därför växtbelysning för att kompensera de korta soldagarna. När det sedan är över 10 plusgrader på natten kan du ta ut ditt träd. Vänj det långsamt vid solljuset så att inte bladen bränns.

Kallas även för kafirlime.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 6-12° C. Vattna 1 ggr/mån
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Medelhavsnäring
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Putsa lätt
Beskärningstid:
På våren
Mognadstid:
Mars, April
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid