San Pedro-fikon 'King'

Ficus carica (San Pedrofikon-Gruppen)

Frodigt fikonträd som får stora, gröna blad och gulgröna frukter med rödlila fruktkött. Vinterförvaras ljust, kallt och frostfritt. Övervintrar i växtzon 1 planterad på skyddad växtplats.
Dekorativt fikon med stora gröna blad som senare får vacker gyllengul höstfärg. Blommar med oansenliga gröna blommor. Får gulgröna frukter med rödlila fruktkött. Det tar vanligen två säsonger för ett fruktanlag att mogna till en skördeklar frukt. Självfertil.

Trivs i full sol på varma, skyddade platser. Planteras i väldränerad och mullrik jord. Vinterförvaras ljust, kallt och frostfritt, gärna med en växtlampa om växten har börjat vegetera. Kan vinterförvaras mörkt och kallt, eftersom den är lövfällande behöver den då ljust läge igen i februari. Sorten kan övervintra utomhus i växtzon 1 på skyddad växtplats.

Underhållsbeskärning kan göras efter skörd eller på senvintern för att plantan ska få ett kompaktare växtsätt, och för att stimulera fruktsättningen. Klipp bort skadade, korsande eller inåtväxande grenar. Fikon blöder lätt och en hårdare uppbyggnadsbeskärning bör därför göras under plantans viloperiod (sen höst till sen vinter).

Benämns även som 'Desert King'.

Skötselråd

Läge:
Sol
Övervintring:
Ljust, 0-5° C. Vattna <1 ggr/månad, Mörkt, 0-5° C. Vattna endast 2-3 ggr/vinter
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Medelhavs- & citrusjord, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
September, Oktober
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader