Yunnanliguster på stam

Ligustrum delavayanum

Småbladigt, vintergrönt litet träd med tät, rundad krona och blankt mörkgrönt bladverk. Blommar med vita, doftande blomklasar och bildar blåsvarta, oätliga bär. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Fin att formklippa. Trivs i sol till skugga på lätt fuktig, näringsrik jord. Övervintras ljust, kallt och frostfritt.
Vintergrön buske som är ympad på stam och bildar ett litet träd med tät, buskig och rundad krona. Bladverket är blankt mörkgrönt, nästan svartgrönt, och består av små, lansettformade, avlånga blad. Sorten är vintergrön vid milda vintrar. Vid stränga vintrar fryser bladen bort men nya växer ut säsongen därpå. Blomningen sker på försommaren med konformade klasar av doftande, vita, små blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Under sensommaren bildas mängder av blåsvarta, oätliga bär som sitter i klasar.

Trivs i sol till skugga på lätt fuktighetshållande, väldränerad och näringsrik jord. Undvik kompakta, blöta, torra och magra jordar. Används som en medelhavsväxt och tas ut när frostrisken är över och övervintras på ljust, svalt och frostfritt ställe. Klarar sig i skyddat läge på friland i de mildaste delarna av Sverige i zon 1. Vacker som formklippt klot och klipps lite då och då under sommaren om man vill behålla en eventuellt rund form. Blomning och fruktsättning reduceras rejält vid formklippning.

Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. För mer information kontakta Giftinformationscentralen.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Övervintring:
Ljust, 0-5° C. Vattna <1 ggr/månad
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Flytande trädgårdsnäring, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Blomjord, Yrkesodlarjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern