Stjärnmagnolia

Magnolia stellata

En av de härdigaste magnoliorna som blir översållad vita blommor.
En mindre sort av magnolia, som blommar i april-maj på bar kvist. sorten har vackra vita stjärnformade blommor med långa, smala kronblad. Blommorna doftar och har lång blomningstid.

Magnolia trivs generellt i mullrika näringsrika jordar med god tillgång på markfukt, men också god dränering. Under naturliga förhållanden etablerar de sig i skydd av annan vegetation. Sällan eller aldrig på öppna utsatta platser. Här får de skydd av de redan uppvuxna buskar och träden.

Hos många arter avtar behovet av skydd med tiden och äldre, etablerade plantor kan klara mer utsatta lägen. Välj därför en skyddad plats i trädgården, gärna ihop med andra buskar, träd eller perenner.

Magnolia har generellt ytliga rotsystem så det är en god idé att låta marken runt plantorna förbli orörd, tillför gärna löv eller annat organiskt material om hösten, men gräv inte ner det i jorden utan låt det ligga ovanpå på så sätt störs inte rötterna. Under rätt förutsättningar är magnolia lättodlade och tacksamma, många sorter växer dessutom fort, speciellt de första åren.

Skötselråd

Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Bladfärg:
Grön
Blomfärg:
Vit
Blomningstid:
April, Maj
Höjd:
150-300 cm
Läge:
Sol till halvskugga
Växtsätt:
Rundat
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar