Doftschersmin

Philadelphus coronarius

Köp online hos oss
Klassisk sort med brett, upprätt och något överhängande växtsätt. Mörkgrönt bladverk och gula höstfärger. Blommar med gräddvita, enkla blommor med gula ståndare. Frösådd individ där doft kan variera. Trivs i full sol till lätt halvskugga på näringsrik jord.
Lättskött och storväxt sort med brett, upprätt växtsätt och lätt överhängande grenar. Frodigt mörkgrönt bladverk med ovala, långa, spetsiga blad som får gyllengula höstfärger. Blommar rikligt på försommaren med stora, enkla, gräddvita blommor med gula, lysande pistiller som uppskattas av våra pollinatörer.

Sorten är frösådd och då kan doften variera mellan olika exemplar. Vill man starkt doftande blommor är det säkrast att välja någon av namnsorterna som är framtagna för att dofta.

Trivs i sol till lätt halvskugga på väldränerad, näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Blommar optimalt i fullt soliga lägen. Viss underhållsbeskärning är att föredra för att undvika en tät och risig buske. Gallrar ut de grövsta grenarna i busken på olika höjder, detta görs med 3-5 års mellanrum. Planteras som solitär eller i grupp i större rabatter och buskage. Vacker som blommande berså eller som friväxande, blommande, bredvuxen häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern