Guldschersmin 'Aureus'

Philadelphus coronarius

Gulbladig sort med kraftigt upprätt och något överhängande växtsätt. Gyllengult bladverk och gula höstfärger. Blommar med väldoftande, gräddvita, enkla blommor med gula ståndare. Trivs i full sol på näringsrik jord.
Lättskött sort med brett, upprätt växtsätt och lätt överhängande grenar. Friskt gyllengult bladverk med ovala, långa, spetsiga blad. Under sitt bladutspring är bladfärgerna som intensivast för att övergå till en gulgrön nyans under sommaren. Höstfärgerna är gula. Blommar rikligt på försommaren med stora, enkla, gräddvita blommor med gula, lysande pistiller. Blommorna sprider en härlig doft under blomningen. Uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i sol till lätt halvskugga på väldränerad, näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Får bäst bladfärg och rikligast blomning i fullt soliga lägen. Viss underhållsbeskärning är att föredra för att undvika en tät och risig buske. Gallrar ut de grövsta grenarna i busken på olika höjder, detta görs med 3-5 års mellanrum. Planteras som solitär eller i grupp i större rabatter och buskage. Vacker som kontrastväxt ihop med andra grönbladiga växter.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern