Schersmin 'Starbright'

Philadelphus

Köp online hos oss
Senblommande sort med brett, upprätt växtsätt. Mörkgrönt bladverk med purpurfärgad ny tillväx och gulorangea höstfärger. Blommar med enkla stjärnlika, väldoftande, snövita, blommor. Trivs i full sol till lätt halvskugga på näringsrik jord.
Praktfull sort med tätt, brett och upprätt växtsätt med mörka grenar och skott. Frodigt bladverk med ovala, långa, spetsiga blad som i sitt bladutspring är vackert purpurfärgat för att övergå till mustigt, mörkgrönt under sommaren. Alla nybildade skott och blad är sedan dekorativt purpurfärgade. Höstfärgerna är gyllengula med orangea inslag. Blommar rikligt på försommaren med starkt väldoftande, enkla, snövita blommor med mörkt, purpurfärgade foderblad. Blommorna är består av fyra stora kronblad som utslagna påminner om vita stjärnor. Uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i sol till lätt halvskugga på väldränerad, näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Blommar optimalt i fullt soliga lägen. Viss underhållsbeskärning är att föredra för att undvika en tät och risig buske. Gallrar ut de grövsta grenarna i busken på olika höjder, detta görs med 3-5 års mellanrum. Planteras som solitär eller i grupp i större rabatter och buskage. Vacker som blommande berså eller som friväxande, blommande, bredvuxen häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern