Smultronschersmin 'Mont Blanc'

Philadelphus Lemoinei-Gruppen

Lågväxande, nätt sort med brett, upprätt och något överhängande växtsätt. Mörkgrönt bladverk och gula höstfärger. Smultrondoftande, snövita, enkla blommor med lysande gula ståndare. Trivs i full sol till lätt halvskugga på näringsrik jord.
Vacker, lågväxande sort med ett brett, upprätt växtsätt och lätt överhängande grenar. Frodigt mörkgrönt bladverk med ovala, långsmala, spetsiga blad som får gyllengula höstfärger. Blommar rikligt på försommaren med enkla, snövita blommor med lysande gula ståndare. Blommorna sprider en stark doft som påminner om smultron. Uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i sol till lätt halvskugga på väldränerad, näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Blommar optimalt i fullt soliga lägen. Viss underhållsbeskärning är att föredra för att undvika en tät och risig buske. Gallrar ut de grövsta grenarna i busken på olika höjder, detta görs med 3-5 års mellanrum. Planteras som solitär eller i grupp i större rabatter och buskage. Vacker som blommande berså eller som friväxande, blommande häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern