Björkspirea 'Tor Gold'

Spiraea betulifolia

Köp online hos oss
Gulbladig sort med ett tätt, rundat växtsätt och små, runda, gyllengula blad som får fantastiska orangea till lysande röda höstfärger. Blommar rikligt med små, vita blommor i täta klasar. Lättskött på de flesta väldränerade jordar i sol till halvskugga.
Tålig buske med ett tätt, rundat växtsätt och med tätt, brunt grenverk. De gyllengula bladen är små, rundade med ett vågigt mönster på bladtopparna. Intensivast i färgen är bladen på våren för att bli mer ljusgröna under sommaren. Får fantastiska höstfärger i orange till lysande scharlakansröd. Blommar rikligt i juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta klasar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Anspråkslös och trivs på de flesta väldränerade jordar i sol till halvskugga. Utvecklas bäst i mullrik jord i full sol men behåller den gyllengula färgen bäst i halvskugga. Torktålig som etablerad och har god motståndskraft mot salt, stadsklimat och snöbelastning vid överskottning. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 5–15 cm ovanför marken. Skjuter inga rotskott. Planteras som solitär eller i grupper i buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker som friväxande eller klippt, låg häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord