Bukettspirea FIREGOLD

Spiraea x vanhouttei

Gulbladig sort med ett brett, upprätt växtsätt och överhängande grenar. Gyllengult bladverk med rödtonad ny tillväxt och orangegul höstfärg. Blommar rikligt med små, vita blommor i täta klasar som täcker grenarna. Trivs i soligt läge på näringsrik, väldränerad jord
Lättskött buske med ett brett, upprätt växtsätt och graciöst, överhängande grenar. Bladverket är gyllengult på våren för att övergå mer åt ljusgrön under sommaren med rödtonad ny tillväxt. Bladen är små, rundade med vågiga kanter på bladtopparna. Får vackra höstfärger i orangegul. Blommar rikligt i maj-juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta klasar. Blomklasarna sitter tätt tillsammans längs med de överhängande grenarna som täcker hela busken. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i full sol till lätt skugga på väldränerad och näringsrik jord. Den gyllengula färgen håller längre i lätt skugga. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär, grupp eller buskage. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som formklippt häck. Fin i kontrast till andra grön- och rödbladiga växter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat