Bukettspirea

Spiraea x vanhouttei

Klassisk sort med ett brett, upprätt växtsätt och överhängande grenar. Mörkt blågrönt bladverk som får orangegul till purpurröd höstfärg. Blommar rikligt med små, vita blommor i täta klasar som täcker grenarna. Trivs i soligt läge på näringsrik, väldränerad jord.
Lättskött buske med ett brett, upprätt växtsätt och graciöst, överhängande grenar. Bladverket är mörkgrönt till blågrönt och består av små, rundade blad med vågiga kanter på bladtopparna. Får vackra höstfärger i orangegul till purpurröd. Blommar rikligt i maj-juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta klasar. Blomklasarna sitter tätt tillsammans längs med de överhängande grenarna som täcker hela busken. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i full sol till lätt skugga på väldränerad och näringsrik jord. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär, grupp eller buskage. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som formklippt häck.   

Sorten har odlats sen 1862 och är en hybrid mellan Spiraea cantoniensis och Spiraea trilobata.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat