Girlandspirea 'Snowmound'

Spiraea nipponica

Kompakt sort med ett brett, upprätt växtsätt och överhängande grenar. Grågrönt till grönt bladverk som får orangeröd höstfärg. Blommar rikligt med små, vita blommor i täta klasar som täcker helt de hängande grenarna. Trivs i sol till halvskugga på näringsrik, väldränerad jord.
Lågväxande sort med ett brett, upprätt växtsätt och graciöst, överhängande grenar. Bladverket är grågrönt till grönt med små, ovala blad med lätt flikig bladtopp. Höstfärgerna är vackra och går från gulorange till orangeröd. Blommar rikligt i maj-juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta klasar. De lätt överhängande grenarna täcks som ljuvliga blomgirlanger medans busken blommar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Kvistar kan plockas och drivas i blom inomhus under vårvintern.

Trivs i full sol till lätt skugga på väldränerad och näringsrik jord. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär, grupp eller buskage. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som formklippt häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar från basen, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar, Stadsklimat