Kantspirea

Spiraea fritschiana

Blomrik sort med ett lågt, buskigt växtsätt. Frodigt grönt bladverk som får orange till lysande orangeröda höstfärger. Blommar rikligt med små, vita blommor med rosa mitt i täta, flata klasar. Trivs i sol till lätt halvskugga på näringsrik, väldränerad jord.
Blomvillig sort med ett lågt, buskigt växtsätt. Frodigt, grönt bladverk med ovala, långa blad med lätt tandade bladkanter. Färgsprakande höstfärger i orange till lysande orangeröd. Blommar rikligt på försommaren med vita, små blommor med rosa mitt som sitter tätt tillsammans i flata blomställningar. Plockas vissna blommor bort så kommer en andra blomning på sensommaren. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i sol till lätt halvskugga på väldränerad och näringsrik jord. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som låg, formklippt häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar från basen, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat