Klasespirea

Spiraea x billardii

Köp online hos oss
Tålig torparväxt med ett brett, upprätt växtsätt och frodigt grönt bladverk med rosaktiga höstfärger. Blommar med upprätta klasar av tätt sittandes, rosalila blommor. Sprider sig med rotskott. Trivs på de flesta väldränerade jordar i sol.
Härdig buske med ett brett, upprätt växtsätt och avlånga gröna blad som blir rostfärgade på hösten. Blommar i slutet av juni fram till början av augusti med små, rosalila blommor som sitter tätt tillsammans och bildar upprätta klasar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Klasarna bibehåller formen dekorativt över vintern.

Anspråkslös och trivs på de flesta väldränerade jordar i sol till halvskugga. Utvecklas bäst i mullrik och fuktighetshållande jord i full sol. Torktålig som etablerad. Sprider sig med rotskott. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 5–15 cm ovanför marken. Planteras som solitär eller i grupper i buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker som friväxande häck.

Sorten kom till Sverige under 1800-talet och kan än idag hittas växande invid gamla torpargrunder.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Stadsklimat