Norskspirea 'Grefsheim'

Spiraea x cinerea

Odlingsvärd sort med ett brett, upprätt växtsätt och överhängande grenar. Grågrönt bladverk som får gyllengul höstfärg. Blommar rikligt med små, vita blommor i täta klasar som klär in de hängande grenarna. Trivs i soligt läge på näringsrik, väldränerad jord.
Populär sort med ett brett, upprätt växtsätt och graciöst, överhängande grenar. Bladverket är grågrönt med små, lansettformiga blad med luden undersida. Höstfärgerna är vackra och går i gyllengult. Blommar rikligt i maj-juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta klasar. Blomklasarna sitter tätt tillsammans längs de överhängande grenarna som gör att hela busken påminner om ett vitt fyrverkeri när den blommar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i full sol till lätt skugga på väldränerad och näringsrik jord. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär, grupp eller buskage. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som formklippt häck. 

Norsk sort som kommer ifrån Grefsheim plantskola, där den hittades 1949.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar från basen, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat