Praktspirea 'Firelight'

Spiraea japonica

Färggrann sort med ett kompakt och rundat växtsätt. Vackert, orangegult till bronsfärgat bladverk med kopparröda nya skott. Lysande orangeröda höstfärger. Blommar rikligt med små, purpurröda blommor i täta, flata klasar. Trivs i ljus, lätt skugga på näringsrik, väldränerad jord.
Pampig spirea med ett kompakt, rundat växtsätt. Vackert orangegult bladverk med bronsfärgade nyanser och där alla nya skott är dekorativt kopparröda. Färgen är som intensivast på våren för att skifta till en gulgrön nyans under sommaren. Bladen är ovala, långsmala och spetsiga. Underbara höstfärger i brinnande orange till kopparröd. Blommar rikligt på försommaren med purpurröda, små blommor som sitter tätt tillsammans i flata blomställningar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i lätt sol till ljus skugga på väldränerad och näringsrik jord. Blir som vackrast i lätt skuggiga läge där bladverket bibehåller sin fina färg. Stark sol kan bränna de gula bladen. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Fin som kontrastväxt ihop med andra grönbladiga växter. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som låg, formklippt häck. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Stadsklimat