Praktspirea 'Goldmound'

Spiraea japonica

Gulbladig sort med ett kompakt och rundat växtsätt. Gyllengult bladverk med bronsröda nya skott och orangea till lysande kopparröda höstfärger. Blommar rikligt med små, mörkrosa blommor i täta, flata klasar. Trivs i ljus, lätt skugga på näringsrik, väldränerad jord.
Kompakt spirea med ett lågt, rundat växtsätt. Vackert gyllengult bladverk där nya skott är dekorativt bronsfärgade. Färgen är som intensivast på våren för att skifta till en gulgrön nyans under sommaren som senare övergår till vackra orangegula och kopparröda höstfärger. Bladen är ovala, långsmala och spetsiga. Blommar rikligt på försommaren med mörkrosa, små blommor som sitter tätt tillsammans i flata blomställningar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i lätt sol till ljus skugga på väldränerad och näringsrik jord. Blir som vackrast i lätt skuggiga läge där bladverket bibehåller sin fina färg. Stark sol kan bränna de gula bladen. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Fin som kontrastväxt ihop med andra grönbladiga växter. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som låg, formklippt häck. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Stadsklimat