Praktspirea 'Sapho'

Spiraea japonica

Färggrann sort med ett upprätt, rundat växtsätt. Frodigt grönt bladverk som får gulorange till lysande orangeröda höstfärger. Blommar rikligt med små, karminröda blommor i täta, flata klasar. Trivs i sol till lätt halvskugga på näringsrik, väldränerad jord.
Vacker sort med ett brett, upprätt och rundat växtsätt. Frodigt, grönt bladverk med ovala, långsmala blad med lätt tandade bladkanter. Färgsprakande höstfärger i gulorange till lysande orangeröd. Blommar rikligt på sensommaren med karminröda, små blommor som sitter tätt tillsammans i flata blomställningar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i sol till lätt halvskugga på väldränerad och näringsrik jord. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker både som friväxande, blommande häck såväl som låg, formklippt häck. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Förbättrad version av Spiraea japonica 'Anthony Waterer'.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat