Praktspirea SUNDROP

Spiraea japonica

Kuddformad, buske med ett lågt, brett växtsätt. Gult bladverk med bronsfärgade nya skott och orangeröda höstfärger. Blommar rikligt med små, rosa blommor i täta, flata klasar. Trivs i sol till halvskugga på näringsrik, väldränerad jord.
Lågväxt spirea med ett kompakt, brett växtsätt. Vackert gult bladverk där nya skott är dekorativt bronsfärgade. Bladen är ovala, långsmala med lätt tandade bladkanter. Som vackrast är busken i sitt bladutspring då bladverket är som intensivast i färgen. Färgsprakande höstfärger i orangeröd till lysande kopparröd. Blommar rikligt på försommaren med rosa, små blommor som sitter tätt tillsammans i flata blomställningar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i full sol till lätt skugga på väldränerad och näringsrik jord. Sorten håller sin gula färg långt in på säsongen, även i soliga lägen. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär eller i grupp i rabatter och buskage. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Fin som kontrastväxt ihop med andra grönbladiga växter. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat