Rönnspirea Matcha Ball First Editions®-Serien

Sorbaria sorbifolia

Köp online hos oss
Kompakt, låg sort med orangegult bladverk i bladutspring som senare är ljusgrönt och får gula höstfärger. Får sparsamt med gräddvita blomvippor. Skjuter rotskott. Trivs i sol till halvskugga på bördiga jordar.
Svagväxande, kompakt sort som bildar en låg, rundad buske. Vackert bladverk som skiftar färg i bladutspring, nyutslaget i en orangeröd ton som övergår till gult och senare ljusgrönt under sommaren. Bladverket har ett exotiskt utseende och består av flera, lätt tandade, spetsiga parblad och ett uddblad på en lång, vinröd stjälk. Höstfärgerna är vackra i gyllengult. Blommar sparsamt med gräddvita, små blommor som sitter tätt tillsammans i avlånga blomvippor. Blomningen infaller i slutet av sommaren och lockar till sig våra pollinatörer.

Trivs i sol till halvskugga på väldränerad, fuktighetshållande och näringsrik jord. Uppskattar kalkrika jordar. Mycket lättodlad och tolerant buske som klarar både snötyngd och hård beskärning. Skjuter rotskott och kan få oönskad spridning, placeras därför med fördel invid klippt gräsmatta eller vid hårdgjorda ytor. Planteras som solitär, i grupper eller som friväxande häck. Vacker i massplanteringar för ett marktäckande resultat. En tacksam växt för kruka med sitt vackra bladverk, men bör då övervintras frostfritt.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar från basen
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Stadsklimat