Rönnspirea 'Pia' E

Sorbaria sorbifolia

Härdig buske med brett, buskigt växtsätt. Eleganta, stora gröna blad som får orangeröda höstfärger. Blommar med gräddvita, stora blomvippor. Skjuter rotskott. Trivs i sol till halvskugga på bördiga jordar.
Härdig sort med brett, buskigt växtsätt. Tidigt på våren skimrar busken i rosaorange nyans under bladutspring. Bladverket har ett exotiskt utseende och består av flera, lätt tandade, spetsiga parblad och ett uddblad på en lång, vinröd stjälk. Färggranna höstfärger i orange och rött. Blomningen sker i juni-juli med gräddvita, små blommor som sitter tätt tillsammans i stora blomvippor. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas bruna klasar av fröer som dekorativt sitter kvar på busken efter bladavfall.

Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Mycket tolerant och tuff buske som klarar både kompakt lerjord och torr, mager sandjord. Utvecklas bäst i lätt fuktighetshållande väldränerad jord, gärna kalkrik. Tål hård beskärning och snötyngd. Fin i massplanteringar, landskapsplanteringar och som friväxande häck. Har markbindande egenskaper och motverkar jorderosion. Skjuter rotskott och kan få oönskad spridning, placeras därför med fördel invid klippt gräsmatta eller vid hårdgjorda ytor.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Stadsklimat