Rönnspirea 'Sem'

Sorbaria sorbifolia

Kompakt, buskig sort med rosagult bladverk i bladutspring som senare blir grönt och får till slut gulröda höstfärger. Blommar med gräddvita, små blommor i avlånga klasar. Skjuter sparsamt med rotskott. Trivs i sol till halvskugga på bördiga jordar.
Svagväxande, kompakt sort som bildar en oregelbunden, rundad buske. Vackert bladverk som skiftar färg i bladutspring, nyutslaget i en rosa ton som övergår till limegult och senare grönt under sommaren. Bladverket har ett exotiskt utseende och består av flera, lätt tandade, spetsiga parblad och ett uddblad på en lång, vinröd stjälk. Höstfärgerna är vackra i gyllengula och röda nyanser. Blommar med gräddvita, små blommor som sitter tätt tillsammans i avlånga klasar. Blomningen infaller i slutet av sommaren och lockar till sig våra pollinatörer. Sorten skjuter sparsamt med rotskott som annars är rätt aggressivt inom arten.

Trivs i sol till halvskugga på väldränerad, fuktighetshållande och näringsrik jord. Uppskattar kalkrika jordar. Mycket lättodlad och tolerant buske som klarar både snötyngd och hård beskärning. Planteras som solitär, i grupper eller som friväxande häck. En tacksam växt för kruka med sitt vackra bladverk, men bör då övervintras frostfritt.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar från basen
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Stadsklimat