Sibirisk spirea

Spiraea trilobata

Tålig sort med ett tätt, buskigt växtsätt och lätt, överhängande grenar. Mörkt blågrönt bladverk som får gul till orangeröd höstfärg. Blommar rikligt med små, vita blommor i halvrunda klasar som täcker grenarna. Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar.
Lättskött buske med ett tätt, buskigt växtsätt och lätt, överhängande grenar. Bladverket är mörkgrönt till blågrönt och består av små, rundade blad med vågiga kanter på bladtopparna. Får vackra höstfärger i orangegul till rödorange. Blommar rikligt i maj-juni med små, vita blommor som sitter i små, kompakta, halvrunda klasar. Blomklasarna sitter tätt tillsammans längs med de överhängande grenarna som täcker hela busken. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Klarar beskärning bra och kan föryngringsbeskäras genom att klippas ner i olika höjder 10–30 cm ovanför marken. Planteras som solitär, grupp eller buskage. Vacker såväl som friväxande exemplar som till klippt häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar från basen, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat