Smällspirea ALL BLACK ('Minall2')

Physocarpus opulifolius

Köp online hos oss
Dekorativ buske med mörkt, purpurfärgat bladverk som nästan uppfattas som svart. Blommar rikligt med vitrosa blommor och får vacker, orangeröd höstfärg. Effektfull, mindre buske för det soliga läget.
Upprättväxande, mindre buske som får en rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är mörkt purpurfärgat och uppfattas nästan som svart. Ny tillväxt är dekorativt, lysande kopparröd. Blomningen infaller i juni och består av små, vitrosa blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer.

Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna är vackert orangeröda. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Planteras som solitär, friväxande häck eller i buskage. Kan även användas i större slänter där de binder jorden. Fin som kontrastväxt till grön- och gulbladiga växter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat