Smällspirea AMBER JUBILEE

Physocarpus opulifolius

Effektfull buske för det soliga läget. Vackert bronsfärgat bladverk i nyanser av gult, orange och guld. Vitblommande. Orangeröda höstfärger.
Buske med kompakt och upprätt växtsätt som får en tät, rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är vackert bronsfärgat i nyanser av gult, orange och guld. Blomningen infaller i juni och består av små, vita blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Härliga höstfärger. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Är väldigt fin som kontrastväxt till andra grönbladiga växter.

Sorten fick sitt namn för att ära Drottning Elisabeths Diamond Jubilee under 2012.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat