Smällspirea 'Andre'

Physocarpus opulifolius

Dekorativ buske för det soliga läget. Bladen är röda till purpurfärgade med grön baksida som ger en spännande effekt i vinden. Blommar rikligt med vitrosa blommor och bladen får vacker orangeröd till purpurfärgad höstfärg.
Medelstor buske med ett upprättväxande växtsätt och rundad form med yviga grenar. Bladverket är rött och purpurfärgat. Bladens gröna baksida är den största prydnadsmeriten på denna sorten vilket skiljer sig från andra rödbladiga sorter. Effekten blir som störst när vinden tar tag i bladen och avslöjar den gröna färgen. All ny tillväxt är vackert kopparfärgat vilket bildar en fin kontrast i bladverket. Höstfärgerna är lysande och skiftar mellan orangerött och purpur. Blomningen infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Planteras som solitär, friväxande häck eller ihop med andra buskar i ett buskage. Fin som kontrastväxt till grön- och gulbladiga växter. Användbar i större planteringar och breda slänter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat