Smällspirea ANGEL GOLD

Physocarpus opulifolius

Effektfull, gulbladig variant som lyser upp det halvskuggiga läget. Blommar rikligt med vita blommor och får vacker, orange höstfärg.
Upprättväxande buske som får en kompakt, rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då sorten får lysande, gyllengula blad på våren, som senare mörknar till limegröna under sommaren. Blomningen infaller i juni och består av små, vita blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast emot den gyllengula busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer.

Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Sorten får ljusa, orangea höstfärger. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst i sol till halvskuggiga lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Planteras som solitär, friväxande häck eller ihop med andra buskar i ett buskage. Är väldigt fin som kontrastväxt till andra rödbladiga och grönbladiga växter. Användbar i större planteringar och breda slänter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat