Smällspirea 'Dart's Gold'

Physocarpus opulifolius

Tålig gyllengul buske ympad på en stam som blommar rikligt med vitrosa blommor och får vacker, orangeröd höstfärg. Effektfull litet träd för det soliga till halvskuggiga läget.
Tålig buske ympad på en stam som får en tät, rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är lysande gyllengult. Intensivast är färgen under våren för att sedan under sommaren övergå mot en mer gulgrön färg. Blomningen infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar, ger en fin kontrast mot den i övrigt gula busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer.

Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna går i nyanser av orange till orangeröd och bidrar med en effektfull färgexplosion. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på sol till halvskuggiga platser. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemiskt sura jordar. Bör beskäras för att hålla formen. Planteras som solitär i stor kruka eller i rabatt. Fin som kontrastväxt till mörkbladiga växter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat