Smällspirea LITTLE DEVIL ('Donna May')

Physocarpus opulifolius

Småbladig variant ympad på en stam med mörkt, rödlila blad. Blommar rikligt med vitrosa blommor och får vacker orangeröd till purpurfärgad höstfärg. Effektfull litet träd för det soliga läget.
Relativt låg buske ympad på en stam som får en kompakt, rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då sorten är småbladig med mörkt rödlila blad. Blomningen infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna är mellan orangeröd och purpur i en effektfull kontrast. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Bör beskäras för att hålla formen. Planteras som solitär i stor kruka eller i rabatt. Fin som kontrastväxt till grön- och gulbladiga växter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat