Smällspirea LITTLE JOKER ('Hoogi021')

Physocarpus opulifolius

Effektfull, mindre buske för det soliga läget. Småbladig variant med mörkt, rödlila blad. Blommar rikligt med vitrosa blommor och får röd höstfärg.
Relativt låg sort som bildar en tät, rundad form med upprättväxande, yviga grenar. Både busken och bladen är relativt småväxta för arten. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är mörkt purpurfärgat. Blomningen infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna är mellan orangeröd och purpur i en effektfull kontrast. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Planteras som solitär, friväxande häck eller som buskage. Fin som kontrastväxt till grön- och gulbladiga växter. Användbar i större planteringar och breda slänter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat