Smällspirea MIDNIGHT ('Jonight')

Physocarpus opulifolius

Effektfull buske på stam för det soliga läget. Bladverket är mörkt purpurfärgat och uppfattas nästan som svart. Blommar rikligt med vitrosa blommor och får vacker orangeröd till purpurfärgad höstfärg.
Upprättväxande buske på stam som får en tät, rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är mörkt purpurfärgat och uppfattas nästan som svart. Blomningen infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar och ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna är mellan orangeröd och purpur i en effektfull kontrast.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemisk sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Bör beskäras för att hålla formen. Planteras som solitär i stor kruka eller i rabatt. Är väldigt fin som kontrastväxt till andra grönbladiga växter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat