Smällspirea 'Perspectiva'

Physocarpus opulifolius

Dekorativ buske med ett vackert, skiftande bladverk i rödbrunt, purpur och grönt. Blommar rikligt med vitrosa blommor och får vacker orangeröd till purpurfärgad höstfärg. Effektfull buske för det soliga läget.
Relativt stor, upprättväxande buske med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det skiftar i purpurrött, rödbrunt och grönt vilket bidrar med ett spännande utseende. Intensiva bronsröda färger vid bladutsprånget under våren. Blomningen infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar, ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer.

Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna går i nyanser av orangeröd till purpur och bidrar med en effektfull färgexplosion. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemiskt sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Planteras som solitär, friväxande häck eller som buskage. Fin som kontrastväxt till grön- och gulbladiga växter. Användbar i större planteringar och breda slänter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat