Smällspirea 'Red Baron'

Physocarpus opulifolius

Tålig buske med vackert mörkt purpurfärgat bladverk. Blommar rikligt med vitrosa blommor och får vacker orangeröd till purpurfärgad höstfärg. Effektfull buske för det soliga läget.
Upprättväxande buske som får en tät, rundad form med yviga grenar. Unga skott och grenar är mörkt purpurfärgade. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är mörkt purpurfärgat med rödbruna nyanser. Blomningen infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar, ger en fin kontrast mot den i övrigt mörka busken. Busken är rikblommande och uppskattas av våra pollinatörer. Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna går i nyanser av orangeröd till purpur och bidrar med en effektfull färgexplosion. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga, öppna lägen. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemiskt sura jordar. Bladfärgerna blir intensivast och bäst i soliga lägen, i skuggiga lägen går bladfärgen över till grönt. Planteras som solitär, friväxande häck eller som buskage. Är väldigt fin som kontrastväxt till andra grönbladiga växter. Användbar i större planteringar och breda slänter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat