Smällspirea TINY WINE GOLD

Physocarpus opulifolius

Tålig gyllengul buske med kopparfärgad nytillväxt, vitrosa blommor och vacker, orangeröd höstfärg. Effektfull buske för det soliga till halvskuggiga läget.
Tålig, lågväxande buske som får en tät, rundad form med yviga grenar. Bladverket har den högsta prydnadsmeriten då det är lysande gyllengult. Intensivast är färgen under våren för att sedan under sommaren övergå mot en mer gulgrön färg. All ny tillväxt är lätt kopparfärgad vilket blir en fin kontrast mot den gula busken. Blomningen är riklig och infaller i juni och består av små vitrosa blommor som sitter i flata klasar. Uppskattas av våra pollinatörer.

Efter blomningen bildas små, röda frukter i klasar som sedan svartnar i slutet av sommaren. Höstfärgerna går i nyanser av orange till orangeröd och bidrar med en effektfull färgexplosion. Kvistar med blad är fina att plocka till snitt och använda i buketter.

Trivs bäst på soliga till halvskuggiga platser. Växer bra på de flesta jordar men utvecklas optimalt på näringsrika, väldränerade, fuktighetshållande och lätt kemiskt sura jordar. Planteras som solitär, friväxande häck eller som buskage. Fin som kontrastväxt till grönbladiga eller rödbladiga växter. Användbar i större planteringar och breda slänter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat